Guacamole

Prema nekim člancima na koje sam naišla, na netu uglavnom, avokado je najsavršenija hrana na svijetu jer sadrži optimalnu količinu hranjivih sastojaka koja je čovjekovom organizmu potrebna za preživljavanje.

Jedan od najpopularnijih recepata od avokada je guacamole.

Guacamole je vrlo jednostavan recept jer je cilj da se avokadu doda što manje sastojaka kako bi se očuvala njegova nutritivna vrijednost.

Ja sam ga napravila tako da sam tri srednja avokada ogulila, zgnječila vilicom i dodala dva zrna sitno sjeckanog češnjaka, dvije žlice soka od limuna, malo soli i papra te dvije-tri žlice maslinovog ulja. Sve dobro izmiješala i guacamole je gotov. Namaz se može jesti kao dip uz razne grickalice ili jednostavno – žlicom.

U trgovinama obično bude zeleni avokado koji nije baš adekvatan za izradu umaka jer je  – zelen. Ako kupim takav, pustim ga par dana da omekša. Najbolje je uzeti avokado koji je na dodir mekani ili još bolje, čija je kora (kao na priloženoj slici) smeđe ljubičasta. Takav avokado je jako lagano oguliti. Kora se nožem malo zareže i onda ju je lako rukama oguliti.

Dobar tek !

WP_20141002_002  WP_20141002_004

WP_20141002_005

WP_20141003_001

WP_20141003_002

 

Koštice avokada se mogu uzgojiti u zgodnu dekorativnu biljku, koja vjerojatno neće dati plodove jer joj klima ovog podneblja ne odgovara (osim ako imate prostor u kojem možete proizvesti uvjete adekvatne za takav uzgoj).  Ja sam nekoliko puta uspješno uzgojila biljku i to slijedećim postupkom. Sa koštice ogulim ovu smećkastu koru, zabodem tri čačkalice u nju ALI nastojim bar dvije čačkalice zabosti u dio gdje se dvije polovice koštice spajaju (nemam sliku za to, sorry) da se koštica malo razdvoji jer tada brže pusti korijen . Možda bude uspješno i bez tog postupka, ali po mom osobnom iskustvu, kada nisam tako radila, koštica nije pustila korijen i jednostavno mi je istrulila u vodi.  Ravniji dio koštice okrenuti prema dolje, a vrh prema gore, uroniti u čašu s vodom i kroz nekoliko dana trebao bi izbiti mali korijenčić. Košticu tada presaditi u zemlju do dvije trećine koštice, a kada biljka malo izraste, prekriti zemljom cijelu košticu. Zalijevati da zemlja bude uvijek vlažna.

Ovo je postupak koji ja koristim. Na internetu ima hrpetina raznih uputa za uzgoj. Ako imate neki vaš način ili postupak ili prijedlog, slobodno podijelite u komentarima.

Pozdrav od Ivy !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s