Šivam, pa param, pa šivam…

Krenula sam na tečaj šivanja. Konačno.

Već dugo si to obećavam i eto, došao je trenutak pogurnut nekim drugim događajima, kako to već obično biva.

U maloj prostoriji šivaćeg salona Goga (malo neplaćene reklame) u 20-ak kvadrata (ako i toliko) učim ono što sam mislila da znam.

Oko šivaće mašine motam se od malih nogu. Maltretirala sam bakinu Necchi mašinu godinama lomeći igle, petljajući konce, uništavajući metre materijala. I taman kad sam pomislila kako nešto znam, Goga je rekla : ”Eeeee  nije dobro. Paraj! Ponovno!”

Zvuk šivaće mašine na mene djeluje pomalo hipnotički.

Od nedavno se družim s Višnjom. Bagatovom. Suučesnice smo u procesu krojenja, prekrajanja, šivanja, paranja. Za sad nam sasvim solidno ide.

WP_20150208_019

WP_20150208_023

 

Šivanje je super. Meni bar. U ovom procesu nema straha od igle. Na ovu sam se iglu navukla odavno i s nje ću se teško ‘skinuti.’ Nadam se da ću u budućnusti uništiti nešto manje metara materijala nego do sada.

A sad ozbiljno. Prišivanja dugmeta (gumba, botuna…kako god) je podcijenjeno. Nije ‘kvantna fizika’ ali ima svoju filozofiju. Na prvom satu tečaja Goga nam je podjelila komadiće materijala i rekla da prišijemo dugme. I tad sam shvatila da još jednu stvar koju sam mislila da znam – ne znam. Sad znam.

Ravno šivanje i zadržavanje smjera nije baš ‘pace of cake’  i traži vježbu. Napor da se zadrži pravac kretanja materijala i postigne ravan šav potezanjem i usmjeravanjem materijala u željenom smjeru obično rezultira katastrofom. Propuštanje pak materijala kroz prste i zapravo … ‘ne razmišljanje’ o procesu rezultira ravnim šavom. Manje više. Nekad mi se čini da je proces šivanja poprilično kontradiktoran. Treba popustiti kad mislim da treba stisnuti i pritegnuti i jednostavno prepustiti materijal ritmu mehaničkih zubaca bez previše intervencije. Kao i u životu, zar ne?

10322446_791142980977349_1773392158650021067_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s