Preklop torbica ‘od restlova’

Ovu sam torbicu prije par godina šivala u jednobojnoj varijanti od smeđeg skaja.  Ostatka tj. restl tog istog materija i škotskog karo materijala koji mi je ostao kao višak nakon šivanja suknje  odlučila sam iskoristiti za još jednu varijantu torbice istog kroja.

Trebalo mi je: skaj, škotski karo, materijal za podstavu (iskoristila sam žuticu koja estetski i nije najbolje rješenje ali – funkcionira), flizelin (malo jači tj. čvršći) i zatvarač od minimalno 30 cm (imala sam duži pa sam ga skratila).

DSC01007

Iskrojila sam komad skaja širine oko 35 cm i dužine oko 13 cm. Kažem ‘oko’ jer sam odlučila ostaviti viška materijala radi unutarnjeg ruba, ali i same dužine/širine torbice. Ona nije precizno definirana i u biti može se prilagoditi po želji. Nakon što sam iskrojila skaj, iskrojila sam škotski karo i to dva komada materijala veličine otprilike kao i komad iskrojenog skaja. Dio žutice iskrojen je u dimenzijama širine ranije iskrojenih materijala i njihove zbrojene dužine. Na škotski karo peglom sam zaljepila flizelin jer je on puno mekši od skaja pa da ipak dobije koliko toliko sličnu čvrstoću.

DSC01008 DSC01009 DSC01010

DSC01012 DSC01013 DSC01014

Sada slijedi ”the fun part”. Šivanje!

Da ne bude zabune, dva komada materijala škotskog karo približila sam i istovremeno zalijepila flizelin na njih koji sam kasnije prerezala. Mogla sam ta dva dijela ostaviti i u komadu pa kasnije prerezati ali – you live and you learn.

Preklopila sam licem na lice dio skaja i jedan dio škotskog karo i sašila ih otprilike 1 cm od ruba. Istu stvar sam ponovila i sa drugim dijelom materijala. ‘Otklopila’ sam materijale, sašila još jednom spoj skaja i škotskog karo svega 5mm uz rub spoja tako da je dio skaja podvrnut pod škotski karo (i taj dio nisam baš najsretnije fotkala, ali nadam se da je jasno).

 DSC01015 DSC01016 DSC01017

Dakle rezultat je ovakav. To je lice torbice.

DSC01018

Od dva komadića materijala sašila sam, kako ih ja zovem, držače za cif.

DSC01019 DSC01022 DSC01023

Pribadačama sam označila 1 cm sa svake strane materijala i u toj veličini odrezala cif.

DSC01025

Lice torbice okrenula sam licem prema gore, postavila cif po jedan 1 cm udaljen od ruba materijal (svejedno je kako ga okrenuli) te preklopila podstavom. Budući se radi o žutici sve jedno je kako ju okrenuli, ali da se radilo o nekom materijalu koji ima lice i naličje isti bi bilo potrebno okrenuti licem na dole.

DSC01026 DSC01028

Nakon toga nastupa jedan još zabavniji dio gdje je potrebno paziti da se djelovi materijala ne sašiju pogrešno jer se inače torbica ne može otklopiti (da i to mi se desilo prvi put). Obratiti pažnju da se dio materijala gdje se spajaju skaj i karo poklapaju. Nikako prilikom šivanja zatezati materijal jer se taj dio spoja lako pomakne i kada se izvrne torbica bar 5mm razlike biti će na tom spoju, što baš i nije lijepo.

Dakle, nako šivanja cifa, izravnala sam materijal na stolu okrenut naličjem na naličje. Podstavu sam s donje strane presavila na pola i poravnala s cifom. Isto sam napravila sa gornjim dijelom tj. licem torbice.

DSC01030 DSC01032

DSC01034 DSC01037

Tako poravnate djelove sašila sam zajedno (podstavu cif i lice torbice) i zaboravila fotkat. Stupid me.

Uglavnom, tako sašivenu torbicu kroz bočni otvor podstave torbice izvrnula sam na drugu stranu. Sva ova izvrtanja djeluju zbunjujuće, ali jednostavno rečeno u ovom djelu procesa podstava mora biti ‘na van’, a lice torbice ‘na unutra’, pa na koji god način ju izvrtali morate dobiti takav ‘položaj’.

DSC01038 DSC01039

DSC01041 DSC01040

Od komada žutici izrezala sam traku otprilike 4 cm široku i dugačku koliko je dugačak rub torbice. Odrezala sam rubove torbice oko 1-2 mm čisto da se poravnaju (zato sam prvotno ostavila par mm više materijala, to je onih ‘oko’ 35 cm) i prišila traku oko 1 cm od ruba.

DSC01043 DSC01044

 Rubove trake odrezela sam amlo u koso kako ne bi se ljepše poklapali kad ih se podvrne.

 DSC01045 DSC01046

Kroz otvoreni cif se torbica još jednom provuče i – to je to !

Žutica kao podstava finkcionira sasvim dobro, jedino se estetski ne uklapa pretjerano, ali ovo je i onako torbica od ostataka materijala koje mi je bilo žao baciti.

DSC01042 DSC01048 DSC01049

DSC01050 DSC01054

Iako djeluje da je preklopljeni dio malo širi od dijela koji je od skaja, to nije tako. Torbica se još nije ‘zapeglala’.

DSC01052Eto! Jednostavna pismo torbica za koju sam kao predložak za šivanje koristila sam ovu uputu.

Ivy.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s